Om förkylning

Om förkylning

För normalt friska personer är förkylning en ofarlig sjukdom, men risken finns att bakterier som i vanliga fall är ofarliga ställer till med värre saker som öron- eller bihåleinflammation. Eller i värsta fall en lunginflammation.

Trots att den heter förkylning har sjukdomen inget samband med att man blivit kall eller nedkyld. Det är t ex vanligt att många blir förkylda i samband med att skolorna startar i slutet av sommaren, när det fortfarande är varmt. Att det är vanligare att man blir förkyld under vintern beror troligen på att man är mycket inomhus då, precis som vid skolstarten, och har mer närkontakt med andra människor. Och det låter väl rimligt eftersom smittan framförallt överförs via händerna. Den som är förkyld rör vid näsborrarna, får virusceller på fingrarna och överför dessa till någon annan. Förkylningsvirus kan också spridas i luften genom de små, små droppar som ”sprutar” ut när man nyser.

Ett problem med förkylning är att det är nästan omöjligt att bygga upp ett immunförsvar mot sjukdomen. En förkylning skyddar inte mot en ny infektion. Det beror på att det finns flera hundra olika virustyper som orsakar förkylning. Det är också därför som det inte går att ta fram ett vaccin som skyddar eftersom det helt enkelt finns för många varianter av virus. Några vanliga symtom på förkylning är hosta, ont i halsen, snuva, nästäppa, feber, huvudvärk samt att man känner sig hängig och sjuk.

Lär dig mer om förkylning, vanliga symtom och lindring på Förkylningsguiden.se (länken öppnas i ett nytt fönster)

slide
echinagard

Våra produkter

Echinagard är ett växtbaserat läkemedel för lindring av förkylning och finns som orala droppar och sugtabletter. Vilken du ska välja beror på tycke, smak och situation.

Läs mer om våra produkter

You are now leaving the Echinagard website

You have selected a link that will take you away from the Echinagard website. Click cancel to return to Echinagard website Or continue to proceed